Нова ли е Новата култура

Печат PDF

eden_rock

СЪВРЕМЕННИ МИСТЕРИИ – УЧЕНИЕТО НА БЕИНСА ДУНО - ДУХЪТ НА КОСМИЧНАТА ИСТИНА

Когато заговорим за Бейнса Дуно – Космичния Дух на Истината, ние по необходимост ще трябва да се позовем на световни авторитети, защото човешкият интелект /за добро или зло/ е устроен така, че изисква авторитетно мнение.

Поради това се позоваваме на официалния сайт „Паневритмия” в който са поместени любопитни факти свързани с темата:

През май 1939 година професор Алфред Ломони от Тулузкия университет изнася лекции пред 20 свои колеги професори за идеите на Петър Дънов, които определя като "необходими за възраждането на Културата и за откриване на нови хоризонти пред човечеството."

В унисон с това през 1989 г., във връзка със 110-годишния юбилей на Алберт Айнщайн, френското радио "Дифюзион франсе" цитира думите на великия германски евреин:

"Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Беинса Дуно."

В допълнение, на мнението на двама от най-видните учени на ХХ век, забележителният реформатор на Римокатолическата църква папа Йоан XXIII казва:

"В днешната епоха най-големият философ, който живее на земята, е Петър Дънов."

Папа Йоан XXIII е свикал II Ватикански събор, 1960-1965 г., който радикално променя облика на католицизма и прогласява инициативата за обединение на християнските църкви. Преди да бъде избран на папския престол през 1958 г., е бил представител (папски нунций, посланик) на Ватикана в България. Тогава, преди Втората световна война, той още е кардинал Анджело Ронкалий. У нас се запознава основно с беседите на Учителя Петър Дънов. Във встъпителната си реч след избора му за папа, той излага на църковен език множество от идеите, прогласени от българския духовен Учител.

През 1996 година при първото си посещение в България световният лидер на модата Пако Рабан се поклони на гроба на своя духовен учител Петър Дънов. Пред журналисти той сподели:

"Петър Дънов е един от най-великите философи на епохата на Водолея. Учението на Дънов ще бъде основа на духовната култура на новото столетие."

Пако Рабан се натъкнал на сборник лекции от П. Дънов в една парижка книжарница. До 1960 година си набавил всички негови книги. Рабан споделя още:

"Петър Дънов бе първият философ, който пишеше на достъпен език с изключително прозрение."

От Дънов Пако Рабан разбрал, че в материята нищо не съществува без значение. Символиката на неговите модели е вдъхновена от учението на Дънов.

Гълов, Г., Петър Дънов, С., 2007, с. 194-196.

Ние знаем, че Мъдростта като всяко друго нещо е синтез на три сили, а в случая на вярата, изкуството и науката. Обърнете внимание, че когато става дума за оценка на един своеобразен връх на Мъдростта то мнението на признати гении и от трите изброени области съвпада. Учителят е признат от световно извстни лидери на науката, религията и изкуството.

В долните два линка ще откриете последователна и обоснована информация потвърждаваща гореизложеното!

http://www.panevritmia.info/philosophy/

http://www.bialobratstvo.info/index.php?option=com_content&task=view&id=1043&Itemid=113

 

 

 

Ако този текст е докоснал сърцето и умът ви и е активирал волята ви в желание да разбулите тайните и мистерите на Учението на Бейнса Дуно, то ние ще се радваме да бъдем ваши мистагози /водачи в мистериите/ в тази посока.

 

Знаете ли:

- Колко са основните изкуства и как са разположеви в пространството? Какво отношение имат те в тази им подредба към еволюцията на вътрешната същност на човека?

- Знаем, че хората се делят на четири основни темперамента от психофизична гледна точка. Знаем, че се делят и на четири кръвни групи от биофизична гледна точка. Също така знаем че западната философия диференцира четири основни елемнта: Огън, Въздух, Вода и Земя... Със тези знания вървим към една фундаментална задача на Учителя, а именно: да обособим четири съвета.

- Кои са те? С какво биха били особенно полезни в днешното ни общество?

- Кои са трите фундаментални проблема пред обществото ни и пред всяка личност по отделно?

- Какво знаете за основните инструменти на Бялото Братство – пентаграм /пентатоничен цикъл/, Завет на цветните лъчи на светлината /своеобразна книжка със шифрограми, предизвикващи вибрационно лечение/, ритуални песни на най-древния език директно свързващи душата с петте елемента, най-архетипния – космичен танц за връзки и синхронизации между всички части на Цялото – танцът Паневритмия, групово възлизане на пилигрими на свещенни върхове в астрологично обосновано време, задачите поставени в беседите на Мировия Учител


Ако ви вълнуват тези въпроси и мистериите свързани с тях, заповядайте на нашите турове-уъркшопи: „По стъпките на Бейнса Дуно”